Unitate de elită a învațământului dâmbovițean, Liceul "Constantin Carabella" din Târgoviște a devenit, în anul 1999, Colegiul Național "Constantin I. Carabella", datorită tradițiilor sale îndelungate și valoroase, cât și performanțelor obținute în ultimii ani.

Colegiul Național "Constantin I. Carabella" a contribuit, în cei aproape 80 de ani de activitate, la formarea a numeroase generații de specialiști - ingineri, medici, profesori, economiști - unii dintre ei devenind personalitați în domeniile lor de activitate.

În primii săi ani de existență (1921-1925) unitatea noastră a funcționat ca școală secundară de fete, într-un spațiu modest, pus la dispoziție de un fruntaș politic al orașului, Constantin I. Carabella, pentru ca, din 1925, să beneficieze de o clădire nouă, construită pe un teren donat de același om politic al cărui nume îl poartă acum colegiul nostru. Inaugurarea noii cladiri a avut loc la 13 decembrie 1925, în prezenta miniștrilor I.G. Duca, Gheorghe Marzescu, dr. C. Angelescu, ministrul instrucțiunii publice.

În cei aproape 80 de ani , a funcționat fără întrerupere, schimbându-și doar denumirea: Liceul "Constantin si Maria Carabella" (între 1925-1948), școala Medie nr.1 (1948-1968), Liceul Teoretic nr.1 (1968-1977), Liceul Industrial "Grigore Alexandrescu" (1977-1990), Liceul teoretic "Grigore Alexandrescu" (1990-1997), Liceul Teoretic "Constantin I. Carabella" din 1997 si începând din 1 septembrie 1999, a primit prin Ordin ministerial denumirea de Colegiul Național "Constantin I. Carabella".

Menționam că printre absolvenții colegiului nostru s-au numărat, de-a lungul anilor, personalițati ca Theodor Stolojan, Adrian Atanasiu, alți specialiști și oameni politici.

Tradițiile instituției noastre sunt consolidate și de performanțele din domeniul concursurilor școlare ale ultimului deceniu, de când și-a recâștigat profilul teoretic. Astfel, între anii 1992-2002, elevii noștri au obtinut la fazele naționale ale olimpiadelor școlare peste 100 premii si mențiuni, respectiv la olimpiadele de matematică, fizică, chimie, informatică, limba și literatura română, limbi moderne, istorie, biologie si geografie.

Un argument al calitații procesului instructiv-educativ din liceul nostru îl constituie și rezultatele obținute de elevii liceului la examenul de bacalaureat și la examenul de admitere în învățământul superior. Astfel, în sesiunea iunie-iulie 2002, examenul de bacalaureat a fost promovat de 99,8% din elevii noștri, iar peste 87% din absolvenți au fost admiși în instituții de învățământ superior.


i